Kortspelet Rödskägg hör till de mer avancerade och taktiskt krävande kortspelen. Bland övriga kortspel är det bara Bridge och Poker som brukar räknas som svårare. Med andra ord är Rödskägg inte ett spel för nybörjaren eller för barnfamiljen som vill ha en trevlig kväll tillsammans.
Det finns också en variant av Rödskägg som kallas för Fem opp. Även om Rödskägg inte är förstahandsvalet för ovana kortspelare är det en riktigt rolig utmaning för den som vill utvecklas som kortspelare.
Grunderna i Rödskägg
Rödskägg är ett svenskt kortspel som uppfanns kring 1900-talets början. Spelets märkliga namn tros härstamma från uppfattningen att personer med rött skägg är opålitliga. Även om inte någon längre tror på den skrönan har namnet Rödskägg levt kvar och används fortfarande som namn på spelet.
Spelet är ett taktikspel som kräver stor spelskicklighet. Vid spelet används en kortlek med 52 kort. Jokrarna ska plockas bort och är inte en del av spelet. Antal spelare ska vara mellan 3 och 7 stycken.
Till varje deltagare delas sex kort ut. Spelet handlar sedan om att samla stick, men till skillnad från de flesta andra spel gäller det att bli av med sina poäng istället för att samla ihop så många som möjligt.
Spela Rödskägg
I början av varje spelomgång tilldelas varje spelare 12 poäng. Spelet går ut på att bli av med dessa poäng för att till slut bara ha kvar 0 poäng. Spelet börjar med att varje spelare får 6 kort i handen.
Utifrån de sex korten ska alla deltagare bedöma hur många stick de tror att de kommer att ta. Det kallas för budgivning och är vanligt även i andra typer av kortspel som Whist och Plump.
Om en spelare inte har lyckats få något av de klädda korten kan spelaren begära att få ett nytt kort tills han eller hon är nöjd med sina kort. När alla är nöjda med sina kort ska de ange hur många stick de tror att de kommer att ta under given.
I protokollet antecknas hur många antal stick som varje spelare har bjudit och sedan börjar given. Varje giv, eller spelomgång som det också kallas, består av sex stycken stick eftersom vardera spelare har sex kort.
Den av deltagarna som beräknat att ta flest stick av alla får börja lägga det första kortet. Färgen som har lagts måste följas av de andra spelarna. När det bara är två stick kvar i given ska den spelare som bjöd högst under budgivningen fråga övriga deltagare om de vill vara med när de sista sticken spelas.
De spelare som redan har tagit minst ett stick måste automatiskt vara med, men däremot kan de som inte har tagit något stick ännu välja att avstå från de sista två rundorna. Väljer de att vara med riskerar de dock att få 6 poäng om de inte får några stick. Lyckas de däremot ta stick har varje stick ett värde på 2 minuspoäng.
Om spelaren som lade det högsta budet under budgivningen missar att fråga övriga spelare om de vill vara med anses alla spelare ha tagit ett stick. I sådant fall spelas de sista rundorna utan chans till minuspoäng eller risk för pluspoäng.
Poängsystemet
Till skillnad från de flesta andra kortspel handlar Rödskägg om att ta så få poäng som möjligt. Vid spelets start har alla spelare 12 poäng. Den av spelarna som först kommer ner till 0 poäng har vunnit spelet.
Under spelet delas även straffpoäng ut, vilket gör att de 12 poängen som delades ut i början av spelet riskerar att stiga.
Varje stick är värt 1 minuspoäng och de spelare som inte tar rätt antal stick drabbas av 6 straffpoäng. Det gäller oavsett om spelaren tar färre eller fler stick än som uppgetts vid budgivningen.
En spelare kan bjuda 6 stick och när det händer ska spelaren säga Rödskägg. Lyckas spelaren ta hem alla 6 stick under given har han eller hon vunnit hela spelet. Nackdelen med att anta Rödskäggs-utmaningen är att om spelaren misslyckas med att ta 6 stick är tävlingen över för spelarens del. De andra deltagarna fortsätter däremot spelet.
Det räcker inte med att bara samla på minuspoäng för att snabbt vinna Rödskägg. Om en spelare har samlat på sig för många stick och därmed fått för många minuspoäng riskerar spelaren poängsaldot att hamna under noll poäng.
Då måste spelaren börja samla ihop pluspoäng för att kunna hamna precis på nollan. Ett sätt att göra det är att försöka få ihop straffpoäng genom att bjuda på ett antal stick som spelaren inte tror är möjligt att ta.
Om två spelare skulle hamna på noll poäng under samma giv avbryts fortsatt spel för en duell mellan dessa. Den som tar hem flest stick under duellen vinner.
Fem opp
Det finns också en variant av Rödskägg som kallas för Fem opp. Fem opp innebär bland annat att om någon annan än given kuperar kortleken i början av varje omgång kan vem som helst knacka i bordet och ropa ”fem opp”.
Given drabbas då av fem pluspoäng i spelprotokollet. Fem opp-reglerna innebär också att ingen av spelarna får ta upp korten innan given har sagt orden “Knack för kort och felgiv”.
Om en deltagare begår misstaget att plocka upp sina kort innan orden är uttalade kan vem som helst knacka på bordet och säga ”fem opp”. Spelaren som plockade upp sina kort för tidigt får 5 straffpoäng för sitt misstag. I övrigt gäller samma regler som för det vanliga kortspelet Rödskägg.
Rödskägg kan med andra ord vara en rolig utmaning när du och dina vänner eller familj tröttnat på era vanliga spel. I Rödskägg får deltagarna en taktisk utmaning där koncentrationsförmågan måste vara på topp under hela spelet.
Det gäller särskilt om varianten Fem opp spelas. Rödskägg passar perfekt under semestern eller om ni är ett sällskap som väntar på ett flyg. Väntetiden kommer att flyga iväg och innan ni vet ordet har den långtråkiga väntan blivit resans höjdpunkt. Kom därför ihåg att alltid ha en kortlek i bagaget oavsett vart du är på väg någonstans.