fia med knuff
fia med knuff

Fia med knuff är ett riktigt gammalt brädspel som kan spelas av 2-4 spelare. Det rekommenderas för alla över 5 år och är alltså det perfekta familjespelet. Med över hundra år på nacken har de flesta någon gång stött på Fia med knuff och spelet är en vanlig syn i hemmen. Med sin enkla struktur blir Fia med knuff aldrig ett omodernt spel.

Fia med knuff har enkla regler som går snabbt att lära sig. Med ett enkelt spelbräde, några spelpjäser och en tärning går det fort att komma igång med en spelomgång. Spelet finns i en del olika varianter, i alla fall om man får tag i en internationell version.

För svenska Fia med knuff är det dock alltid samma regler som gäller och de är enklare. Om du är osäker på vilka spelregler det är som gäller för Fia med knuff så kommer de här.

Här kan du köpa Fia med knuff

Spelbrädet

Spelbrädet i Fia med knuff består av en mängd prickar som man kan gå på med sin spelpjäs. Hur spelplanen ser ut med färger beror helt på vilken tillverkare man köper spelet av. Det kan förekomma med vita prickar eller en hel uppsjö av färger.

Under banans gång är det dock oftast vita prickar medan varje spelares hemcirkel är av samma färg som spelpjäserna. Den första pricken vid spelarens bo brukar även den vara av spelpjäsernas färg.

Det finns totalt 56 prickar på spelbanan, varav de fyra sista prickarna du måste gå längs för att kunna vinna är i den egna spelpjäsens färg.

Utöver spelbrädet finns det även 16 spelpjäser. Det finns fyra stycken i vardera färg som är blå, röd, gul och grön. Det finns också en klassisk tärning att spela med som har nummer 1 till 6.

Förberedelse för spel

Innan en spelomgång kan börja måste varje spelare välja en färg som de vill spela med.

De tar sedan alla spelpjäser i denna färg och ställer i sitt bo, alltså den stora färgade cirkeln i vardera hörn där alla fyra spelpjäser ryms.

Därefter kastar alla spelare tärningen var sin gång och den med högst värde får börja spela.

Spelet börjar

När man spelar Fia med knuff går man medurs på spelplanen. Det är även denna riktning som gäller för att bestämma vems tur det är att spela. Fia med knuff börjar med att en spelare kastar tärningen.

För att kunna börja spela krävs det att man får ut en spelpjäs från sitt bo. För att flytta ut en av sina spelpjäser från boet krävs det att tärningen visar rätt nummer.

Nummer 1: Om tärningen visar en etta får spelaren flytta ut en spelpjäs till den första pricken vid sidan om boet.
Nummer 6: Om tärningen visar en sexa får spelaren välja att antingen flytta ut en spelpjäs till den sjätte pricken eller två spelpjäser till den första pricken.

Om tärningen visar nummer två, tre fyra eller fem får spelaren stå över denna tur. Då blir det istället näste spelare på tur som får kasta tärningen.

Det kan alltså ta ett par omgångar att få ut sina spelpjäser ur boet. Det är dock inga problem då Fia med knuff är ett spel där allt kan hända och man kan riktigt snabbt gå runt banan och jaga ikapp sina motspelare.

Under spelets gång

Varje spelare har en tur på sig att slå tärningen under varje varv. Om spelaren har spelpjäser ute på spelbrädet får han gå lika många steg med en valfri pjäs som tärningen visar.

Om det är så att tärningen visar en sexa får spelaren dock slå en gång till och gå fler steg. Man får själv välja vilken av sina spelpjäser som man vill flytta under sin omgång. Dock måste alla steg göras med samma spelpjäs.

Om du hamnar på en prick där det står en spelpjäs av en annan färg blir den utslagen. Du knuffar helt enkelt in den i sitt bo igen, därav namnet Fia med knuff. Spelpjäsen flyttas alltså in i motspelarens bo igen och den får endast komma ut om spelaren får en etta eller sexa på tärningen.

Om du vill ta ut en spelpjäs från ditt bo under spelomgången gäller samma regler som när spelet börjar. Du måste alltså få en etta eller sexa på tärningen.

Ute på spelbrädet får du inte stanna på samma prick som en av dina egna spelpjäser redan befinner sig på. Du får heller inte gå om en av dina egna spelpjäser.

Så här vinner du i Fia med knuff

För att vinna i Fia med knuff gäller det att du går runt hela spelplanen med alla dina spelpjäser.

Efter att du har fullbordat ett varv måste du gå ner med dina spelpjäser längs med de fyra prickar som är i samma färg som din spelpjäs. Dessa prickar får bara den med rätt färg gå och där kan man inte bli utslagen.

Efter dessa fyra prickar väntar en sista prick, precis i mitten av spelplanen. Den första spelare att få alla sina spelpjäser till den sista pricken vinner spelet.

Man kan endast gå till den sista pricken med jämna steg. Man kan alltså inte gå dit med en 5:a på tärningen om det endast är tre prickar kvar. Även den sista pricken räknas som ett steg.

Variation på Fia med knuff

Om man vill behålla en god stämning när man spelar finns det en variant av Fia med knuff att ta till. Denna variant kan helt enkelt kallas för Fia, då man inte spelar med knuffen.

Istället för att knuffa dina motspelare tillbaka till deras bo, när ni hamnar på samma prick, kan ni istället stå flera spelpjäser på en och samma prick. Det brukar vara en bra variant när det är yngre barn med i spelet.

Man kan också spela en variant av Fia med knuff där man kan stå två olika spelpjäser på samma prick och på så sätt skapa en blockering för andra spelpjäser.

Det är dock en mer avancerad form av spelet vilket inte passar om man spelar med yngre deltagare.

Rek. Spelbutiker

Spelbord Biljardbord, pingisbort etc Besök
Spelexperten Sällskapsspel & utomhusspel Besök