Vi kommer i denna artikel lite snabbt beskriva hur man spelar kubb och några varianter på spelet dessutom om det skulle vara så att ni är många som spelar eller ni vill ändra lite på hur ni spelar.
Oavsett så är ju Kubb ett spel som är omtyckt av väldigt många och när sommaren kommer med bra väder och kvällarna blir så där behagligt härliga så är det perfekt att plocka fram Kubb-spelet och köra igång.
Kubb bör spelas på en stor plan, men kom ihåg det viktigaste är ju trots allt att ha roligt, inte att slaviskt följa reglerna. Men att spela på en gräsmatta är ju helt klart att föredra mot hårdare underlag.
Vad man tror sig veta är att spelet uppfanns av svenskar och det finns tecken på att det kan dateras så långt tillbaka som till vikinga-tiden då man kanske spelade spelet, inte på exakt samma sätt och med exakt samma regler, men ändå en liknande variant av det spel vi spelar idag.
Det kan väl vara olika från person till person varför Kubb är så omtyckt men jag tror en stor anledning är att man är ute, rör på sig (om än i mycket begränsad omfattning) , man samarbetar i lag och det är tävling där alla bidrar med sin del till laget.
Kubb på officiell nivå
Spelet finns ju numera också på officiell nivå och man spelar SM varje år vilket visar på hur otroligt populärt Kubb har blivit i Sverige. Gotland är ju det ställe i Sverige där vi fått ett flertal spel från vår historia, det är ju inte bara varpa och dragkamp som uppfunnits där.
Skapa två lag
Man ska var två lag till att börja med, hitta gärna på några lustiga namn på lagen, ex Vargarna eller prinsarna etc.
Viktig regel är att man bara får kasta pinnarna med underhandskast, alltså ingen smash-kast eller liknande som en tennis serve eller volleyboll t ex.
Hur stor ska planen vara? Ja ca 5 x 8 meter är det officiella måtten men det går bra med mindre eller större också, viktigast är att man försöker ha båda planhalvorna lika stora.
Börja spelet
Ett lag börjar att kasta en och en tills samtliga i laget kastat, då är det andra lagets tur att på samma sätt genomföra sina kast. Man siktar och försöker få ner motståndarnas kubbar på andra sidan planen.
Vad händer när man träffar en motståndar-kubb? Jo, då får motståndarna två försök på sig att kasta kubben så att den stannar på andra planhalvan, lyckas man inte med det så får laget som träffade kubben placera den var man på sin planhalva.
Dom som man lyckades med att kasta över på 2 försök får det laget som försvarar ställa dom upp åt vilket håll man önskar.
Det är sedan dessa kubbar man måste fälla innan man kan gå vidare och försöka träffa motståndarnas kubbar på baslinjen.
Dessutom är det så finurligt att motståndarna kan flytta sig fram till dessa kubbar som försvarande laget kastade in på planhalvan och från den punkt där de landade göra sina kasta, alltså betydligt enklare eftersom avståndet nu är kortare.
Viktigt är också att peppa sina lagmedlemmar med hejaramsor och glada tillrop, inga ledsna miner när nån missar utan uppmuntra varandra hela tiden. 🙂
Skulle det värsta hända, att man träffar Kungen med något av sina kast så är matchen över och man har bara att tacka motståndarna för en god kamp, om det nu var en god kamp 🙂
När det första laget lyckats att träffa och fälla samtliga kubbar på andra sidan så är det ”matchboll” då kastar man mot kungen för att vinna. Och då är det bara kast från baslinjen förstås.
Olika versioner av kubb
De varianter på kubb som finns är bl a Nummerkubb och Kubb med flera lag i spel som även kallas för Penta Kubb (penta står för 5). I nummer kubb så är man bara två eller fler spelare, alltså inte i lag och man har bara ett kast på sig i varje omgång.
Här räknar man poäng också där varje omkull-vällt kubb ger 1 poäng. Den som först lyckas få 50 poäng vinner och den som misslyckas att träffa någon kubb 3 gånger i rad är ute ur spelet.
Det kan ju var så att ni är väldigt många som vill vara med och spela då kan man bilda fler än 2 lag. Det kan vara ända upp till 5 lag, eller om man vill bara 5 spelare och då får man ändra spelplanen lite och formera en femkant. Man kastar bara mot lagen eller spelarna på andra sidan, alltså inte mot de som står till höger eller vänster om dig.
Annars funkar det som vanlig kubb, här står Kungen i mitten och man kan alltså försöka slå ut det laget som är störst hot eller som man inte tycker om av någon anledning. En skillnad mot vanlig kubb är att man inte får flytta fram och kasta från stället där motståndaren kastade över sin fällda kubb.
Har man bråttom till grillen eller vill spela snabbare så kan man göra det också, har du träffat motståndarens kubb på baslinjen så behöver dom inte kasta in på andra planhalvan utan istället tar man bara ur dessa ur spel eller, för att öka spänningen, ställ den fällda kubben på en annan vid baslinjen.
Köp kubb spelet
Var köper man Kubb spel? Ja, det finns nästan överallt idag. Du kan gå till din lokala mataffär och hitta ett spel där eller på bensinmacken där man ju nu under sommaren säljer mängder av spel för stranden, sommarstugan, huset eller var ni nu än önskar att spela.
Hittar du ingen på dessa ställen så prova leksaksaffären (om den finns kvar) eller beställ på nätet genom nån sida som säljer spel och leksaker. Du kan nog söka på blocket också om du vill köpa billigare och begagnat.
Spelet brukar ju inte heller ta någon större plats utan är oftast bra förpackat för att ta med på resa.
Har ungarna det tråkigt så kan du ju ta fram målarfärgen du har över i garaget och låta barnen målar pinnarna, kungen och Kubbisarna.