Att spela kort är ett roligt nöje som de allra flesta har erfarenhet av och kanske spelat tillsammans med vänner, familjen eller på ett casino. Kortspel är en oerhört populär underhållning världen över och spelas både online och med vanliga kort.
Det är ovisst var kortspelet ursprungligen kom från men det sägs ha uppfunnits i Kina under åttahundratalet.
Vad som är ganska säkert är att kortspelet nådde Europa under mitten av 1300-talet.
Att spela kort är idag oerhört uppskattat och omtyckt särskilt när flera personer kan spela tillsammans – gärna med barnen eller med goda vänner.
Sjuan
Kortspelet sjuan är ett spel som idag är känt av de flesta och har blivit enormt populärt. Att spelet har blivit så omtyckt är för att det är okomplicerat och väldigt roligt.
Sjuan, som också kallas fan tan, är ett kortspel som i korthet går ut på att spelaren ska göra sig av med alla kort som han eller hon har på handen så fort som möjligt. Detta gör man genom att lägga korten i en viss ordningsföljd baserat på sjuorna.
Hela kortleken används och delas ut men det är tillåtet att ta bort ett fåtal kort om man vill att alla spelare ska få lika antal kort. Den som först blir av med sina kort vinner.
Hur man vinner
Sjuan spelas med en vanlig fransk-engelsk kortlek med 52 kort men jokrarna plockas ur och används inte. Det behövs minst tre spelare för att kunna spela.
Alla korten i leken delas sedan ut och det är inte så noga om alla får samma antal kort. Vad som är viktigt är att göra sig av med samtliga kort på handen innan någon annan deltagare hinner före. När alla korten är slut koras vinnaren.
Hur man spelar
När alla korten i leken delats ut börja spelet. Det första kortet som spelas och läggs ut är hjärter sju. Det innebär att den spelare som tilldelats hjärter sju får börja spelet.
Kortet placeras vågrätt på bordet för att spelare ska kunna stapla kort i kronologisk ordning för att göra sig av med dem.
Efter det att den första spelaren lagt ut hjärter sju får nu den andra spelaren möjlighet att lägga en till sjua på bordet, förutsatt att han eller hon har detta kort på handen.
Om så inte är fallet kan spelaren bygga på sjuan och genom att lägga ut hjärter åtta eller hjärter sex vid sidan av sjuan. Om deltagaren inte har något kort att lägga får denna ta emot ett nytt kort istället.
Nu kan deltagarna börja bygga en stege, vilket innebär att kort fortsätter att placeras på bordet, vilka förlänger kortstegen.
Man lägger exempelvis ett högre kort över åttan upp till kung och ett lägre kort över sexan ner till ess. Spelare kan stå över ett spel genom att säga ’pass’, antingen för att man inte vill eller för att man inte kan lägga ut ett kort.
Detta kommer dock med en bestraffning av nya kort. Samtliga spelare får nu ge ett valfritt kort till den som sagt ’pass’ och normalt ger man bort sina värsta kort.
Målet
Spelet går som sagt ut på att bli av med samtliga kort och när en hög med kort nått högsta eller lägsta kort vänds högen runt och ’lämnar’ spelet.
Det händer emellanåt att en deltagare inte har något kort att lägga på bordet och den vanligaste formen av bestraffning blir då att spelaren får ta emot kort från de andra deltagarna.
Målet är som sagt att bli av med korten och därför blir spelaren straffad när han eller hon inte har något kort att lägga ut.
Den som lyckats med konststycket att lägga ut samtliga kort på bordet först vinner. Men detta behöver inte innebära att spelet är över för resterande spelare som nu kan spela om andraplatsen.
Bestraffningar
Sjuan kan spelas på lite varierande sätt. Detta beror på hur spelarna vill spela spelet och framförallt vad bestraffningen ska vara om en spelare inte har något kort att lägga på bordet.
Det är inte alls ovanligt för en spelare att inga av korten på handen matchar någon av de stegar som byggs.
När en spelare bestraffas med ytterligare kort ger de övriga deltagarna ett av deras kort till denna. Här kan kort antingen dras på måfå eller så tillåts motspelarna välja vilket kort de vill ge.
En annan form av bestraffning är att spelaren får en ’sak’ som placeras vid deltagarens sida. Så länge som denna ’sak’ ligger där får spelaren inte delta i spelet. Detta pågår ända tills en annan deltagare inte har något kort att lägga ut och ’saken’ flyttas till denna. Nu får den spelare som straffats delta i spelet igen.
Speltips
Det kan ibland vara fördelaktigt att hålla lite hårdare i korten som man har på handen trots möjlighet att lägga ut kort på bordet då det kan sabotera för de andra deltagarna. Risken är dock hög att man oavsiktligt får för många kort som kan bli svåra att bli av med.
Bestraffningen för att inte kunna lägga ut ett kort på bordet är att spelaren får ett nytt kort från de andra deltagarna.
Om bestraffningen består av att en deltagare får välja vilket kort som den straffade ska få, är det en bra strategi att ge det absolut högsta eller lägsta kortet som man har på handen.
En strategi är att försöka blockera de andra spelarna från att bygga på sjuor där man själv inte har många kort och själv bygga på de sjuor där man har många kort.
Om man exempelvis har en åtta som kan läggas på en sjua på bordet men istället håller det kortet så länge som möjligt blockerar detta andra spelare från att lägga ut sina kort plus ökar chansen för straffkort.
Regler
Sjuan har få och enkla regler. Vinnaren är den som först lyckas bli av med samtliga kort.
När man lägger sista kortet i en av högarna, kung eller ess, kan man antingen lägga ett kort igen eller välja att inte lägga något kort, men utan bestraffning.
Den spelare som inte kan eller vill lägga ett kort på bordet måste ta emot straffkort från de andra deltagarna.